House SSK / De Baes Associates + Van Besien Van Noten Architecten

first_img Projects “COPY” Houses Manufacturers: Cinca, Duravit, Gyproc, Niko, Ploegsteert, RENSON, Vaillant, Adobe, Dassault Systèmes, De Clercq Lochristi, FLOORGRES, Henrad, Ideal Standard, Linea Deco, SAX Joris De Baes; Sophie van Noten Lead Architects: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/912653/house-ssk-de-baes-associates-plus-van-besien-van-noten-architecten Clipboard Photographs:  Filip Dujardin, Frans Parthesius Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/912653/house-ssk-de-baes-associates-plus-van-besien-van-noten-architecten Clipboard ArchDaily Area:  93 m² Year Completion year of this architecture project House SSK / De Baes Associates + Van Besien Van Noten ArchitectenSave this projectSaveHouse SSK / De Baes Associates + Van Besien Van Noten ArchitectenSave this picture!© Filip Dujardin+ 24Curated by Paula Pintos Sharecenter_img 2014 House SSK / De Baes Associates + Van Besien Van Noten Architecten CopyAbout this officeDe Baes AssociatesOfficeFollowVan Besien Van Noten ArchitectenOfficeFollowProductsWoodConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesKortrijkBelgiumPublished on March 16, 2019Cite: “House SSK / De Baes Associates + Van Besien Van Noten Architecten” 16 Mar 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassHanging LampsVibiaHanging Lamp – VOLConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausPorcelain StonewareCosentinoSurfaces – Dekton® Chromica CollectionBricksFeldhaus KlinkerThin Bricks – ClassicGlassDip-TechDigital Ceramic Printing for Interior DesignWoodStructureCraftEngineering – FootbridgesAluminium CompositesCymat Technologies Ltd.Bundang Doosan Tower – Alusion™ Stabilized Aluminum FoamTable LampsRoss GardamDesk Lamp – OraMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs Year:  CopyHouses•Kortrijk, Belgium Engineering:Demeyere AssociatesClients:Dhr. Stijn StragierCity:KortrijkCountry:BelgiumMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Frans ParthesiusRecommended ProductsDoorsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Entice Series Entrance SystemWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesWoodLunawoodThermowood FacadesText description provided by the architects. House SSK confronts the old urban fabric with the desire for a larger whole. The house disengages from its context but is at the same time imprisoned within it. It provides a response to the recurrent and very direct issues that crop up when designing contemporary urban dwellings, such as the dilemma of new-build versus renovation, affordability, sustainability, and comfort. The plot, in an old working-class area in the center of Kortrijk, prompted reflection on the intrinsic value of this urban fabric. Did it call for renovation or intensification, or would tabula rasa be a better strategy? Save this picture!© Frans ParthesiusThe house combines these different options. It detaches itself from the existing frontage line, allowing for the creation of a volume that fulfills contemporary requirements. The facade was reconstructed as a gesture towards integration and at the same time acts as a buffer. Inside the plot, this gave rise to unrestrained freedom. The building, the ‘protected volume’, could now be optimized and oriented so as to generate the most efficient Existenzminimum possible. Every square meter counted.Save this picture!Floor PlansThe house was effectively turned inside-out, with beauty being created on the inside. On the plot boundary, the existing walls were preserved, and the construction materials left exposed. The front elevation was rebuilt in basic clay blocks in a deliberate attempt to keep the costs down. The living space forms a spatial entity with the street. Here the city becomes a part of the house. Or vice versa. The scale of living changes and so too the relation between interior and exterior. In House SSK that boundary is non-existent. Save this picture!© Frans ParthesiusThe residual spaces were turned into leafy front and back patios. At the front, this greenery blends with the street, whereas elsewhere largely blank facades render the street inert. The new front elevation is defined but open. The glass facade behind offers purely physical protection. The plan organization is straightforward, with a central volume where all the building services and stairs are concentrated. On the ground floor, this comprises the bathroom and storage space for the bedroom at the back. On the first floor, this closed volume becomes smaller and contains only the kitchen and stairs.Save this picture!© Frans ParthesiusThe rest of the house is open. The glass box in which all this takes place is slightly rotated vis-à-vis the plot in order to take advantage of the available light throughout the day. The house seeks to rethink present-day life in the central European city and in so doing to help create an urban environment that is a world away from the sterile and superseded suburbs. On the one hand by combining spatial quality with affordability, on the other by forging a new relationship between the individual and their changing context.Save this picture!© Frans ParthesiusProject gallerySee allShow less30 Open Bathrooms: Incorporating Breeze and Nature in Private SpaceArticlesFreehand Stadium Drawings by Mohammad PirdavariArticles Share Architects: De Baes Associates, Van Besien Van Noten Architecten Area Area of this architecture project “COPY” Belgiumlast_img read more